-

Rezultatele analizelor luate de la porcii din comuna Brăniștari sunt negative

Rezultatele analizelor de sânge luate de la porcii din vecinătatea gospodăriei de la Brăniştari, unde a fost depistată pesta porcină africană, sunt negative.

Aceasta înseamnă că virusul nu s-a extins, a declarat azi, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, Liviu Florescu.

”După confirmarea virusului de pestă porcină africană în gospodăria individuală de la Brăniştari, judeţul Giurgiu, singurul caz din judeţ, am luat probe de sânge de la toate suinele aflate în gospodăriile învecinate pentru a vedea cât a migrat virusul în teritoriu şi a şti care sunt măsurile de urmat în continuare şi rezultatul primit aseară de la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor a ieşit negativ, ceea ce înseamnă că animalele din gospodăriile vecine nu s-au îmbolnăvit şi putem stabiliza focarul în gospodăria individuală unde a apărut, toţi porcii de aici fiind ucişi. Este vorba de 40 de porci existenţi în gospodăria cu pestă, dintre care 32 au murit şi au fost îngropaţi de proprietar şi opt au fost incineraţi în laboratorul propriu al DSV Giurgiu. Totodată, am trimis probe şi de la un mistreţ mort pe autostrada Bucureşti-Piteşti şi de la un porc mort într-o gospodărie în localitatea Remuş, judeţul Giurgiu, şi rezultatele sunt negative”, afirmat Liviu Florescu.

El a precizat că în această situaţie se menţin măsurile de protecţie pe o rază de trei kilometri de la focar, respectiv filtrele de dezinfecţie şi de control al transporturilor de animale, produselor de origine animală şi cerealelor, iar pe o rază de zece kilometri, în care sunt incluse 14 localităţi, vor fi instituite măsuri de supraveghere şi se va face recensământul suinelor.

Sursa : agerpres.ro
Sursa foto: evz.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli