-

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, în vizită în România

Prim-ministrul, Viorica Dăncilă, i-a cerut, ieri comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, aflat în vizită la Bucureşti, un sprijin financiar din partea Comisiei Europene.

Sprijinul e necesar pentru reducerea impactului pe care îl are pesta porcină afrucană asupra agriculturii româneşti. Comisarul a discutat despre măsurile necesare pentru gestionarea aceastei situaţii şi cu ministrul agriculturii, Petre Daea. 

Comisarul european Phil Hogan a precizat în timpul conferinţei de presă că peste 75% din porcii infestaţi cu pestă porcină provin din România, iar autorităţile româneşti au luat toate măsurile necesare.

Phil Hogan: „75% din porcii din gospodării, care sunt posibil infectaţi, sunt în România, aşa că noi ne intensficăm eforturile şi aşa cum a spus şi domnul ministru, am lucrat şi cu comisarul /.../ pentru a vedea ce trebuie să facem mai mult în ceea ce priveşte serviciile de supraveghere, detecţie şi control. Domnul ministru m-a informat recent despre intenţia de a obţine asistenţă de la Comisia Europeană, pentru a-i ajuta pe fermieri financiar, pentru a face faţă acestei situaţii foarte dificile, dacă trebuie să stopeze producţia din cauza implementării programului legat de pesta porcină”.

Şi ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a referit la măsurile luate pentru combaterea pestei. A anunţat că se are în vedere chiar înfiinţarea unui centru de cercetare pentru pesta porcină, în colaborare cu autorităţile bulgare, ţară care este şi ea lovită de acest virus: „Respectarea condiţiilor de creştere a animalelor este foarte important acest lucru şi pe care trebuie să-l respectăm cu toţii. Noi aici, în România, ne-am hotărât să facem un centru de cercetare pentru pesta porcină. Am discutat cu prietenul nostru, ministrul din Bulgaria, şi care este de acord să realizăm împreună ceea ce ne trebuie în viitor. Cercetarea trebuie să ajungă la izvorul acestor boli şi să găsească soluţii în aşa fel încât costurile să fie reduse iar reuşita să fie pe deplin”.

Tot ieri, la Bucureşti, în prezenţa celor doi oficiali, reprezentantul Fondului European de Investiţii a semnat acorduri cu reprezentanţii a patru bănci din România, prin care peste 1.300 de fermieri români pot primi credite din bani europeni, în valoare de peste 150 de milioane de euro.

RADOR

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite