-

Filtre permanente în localitatea Lucieni pentru prevenirea rãspândirii pestei porcine africane

Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au dispus, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, instituirea în localitatea Lucieni a unor filtre permanente.

Acestea vor fi montate în vederea prevenirii răspândirii, monitorizării şi combaterii pestei porcine africane, a informat azi Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Potrivit unui comunicat al IPJ Dâmboviţa, s-au instituit filtre permanente pe raza localităţii Lucieni, la intersecţia DN72 cu DJ702 B, punctul ”Cruce” Lucieni şi pe DJ 702B-Ciurari, punctul ”Biserică”.
”În aceste filtre, acţionează echipe mixte, formate din poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Dâmboviţa”'.
În comunicat se aminteşte că la data de 16 septembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi că la domiciliul unui bărbat din Lucieni a fost confirmat un caz de gripă porcină africană, acesta deţinând în gospodărie mai mulţi porci.
”La data de 1 septembrie a.c., animalele prezentau semne de boală, motiv pentru care bărbatul a apelat la un fost asistent medical veterinar care le-a administrat medicamentaţie animalelor şi ar fi operat două dintre acestea. În perioada 5-15 septembrie a.c., animalele au murit. Totodată, din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că fostul asistent medical veterinar nu mai avea dreptul de a profesa, nefiind angajatul niciunui cabinet medical veterinar. În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care animalele au fost infestate. Pe numele fostului asistent medical veterinar a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 348 din Codul Penal. De asemenea, în cadrul filtrelor instituite, poliţiştii au descoperit două persoane care transportau cu autoturismele 20 de kilograme de carne provenită de la porcine sacrificate pe raza localităţii Lucieni, pe care le-ar fi primit de la cunoştinţe. Reprezentanţii DSVSA au ridicat cantitatea de carne în vederea distrugerii, iar faţă de cele 2 persoane se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializare de produse alterate”, se spune în comunicat.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:desteptarea.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli