-

Filtrul sanitar-veterinar contra pestei porcine africane de la Sita Buzăului a fost suspendat

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna a luat decizia să suspende, începând de azi, filtrul sanitar-veterinar contra pestei porcine africane, instituit pe raza comunei Sita Buzăului.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că filtrele rutiere rămân în continuare în vigoare, atât în comuna Sita Buzăului, situată la limita cu judeţul Buzău, unde au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină, cât şi în alte trei puncte aflate, de asemenea, la graniţele cu judeţele Buzău şi Bacău.

”Având în vedere faptul că în judeţele limitrofe nu au mai apărut cazuri de pestă porcină africană, iar focarele depistate în judeţul Buzău sunt sub control, am decis să suspendăm activitatea personalului sanitar-veterinar de la filtrul rutier instalat la punctul 'Fântâniţa' de pe raza comunei Sita Buzăului. Am luat în calcul şi cheltuielile materiale, dar şi faptul că avem nevoie de oameni şi pentru alte activităţi. Avem personal care face serviciu de permanenţă la telefon şi dacă va fi nevoie vom putea interveni de urgenţă”, a declarat Siko Barabasi Sandor.

Potrivit acestuia, cele patru filtre rutiere de la Sita Buzăului, Covasna, Ojdula şi Breţcu care rămân în continuare sub supravegherea Poliţiei şi a Jandarmeriei au rolul de a preveni introducerea în judeţ a porcilor vii, precum şi a cărnii şi produselor din carne fără acte de proveninenţă.

Primele măsuri pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane în judeţul Covasna au fost luate la începutul lunii septembrie, imediat după semnalarea primelor două focare în judeţul Buzău.

Autorităţile covăsnene au făcut un apel către cetăţeni să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate şi să anunţe imediat medicul veterinar, primarul localităţii sau Direcţia Sanitar Veterinară dacă identifică animale bolnave sau descoperă cadavre de porci sau mistreţi.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:mesageruldecovasna.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli