-

Crescătorii de ovine solicită autorităţilor să reanalizeze condiţiile de închidere a târgurilor de animale

Crescătorii de ovine din judeţul Hunedoara solicită autorităţilor să reanalizeze decizia de interzicere totală a târgurilor de animale şi să revină asupra ei.

Aceasta, în condiţiile în care zona nu este una în care să fie prezentă pesta porcină africană, iar fermierii se confruntă deja cu pierderi, a declarat azi, preşedintele Asociaţiei Oierilor de Munte ”Retezatul Haţeg”, Pavel Iovăneasă.
El a apreciat că medicii veterinari trebuie să se implice mai mult în prevenirea bolii şi să-i ajute pe fermieri cu sfaturi şi măsuri concrete, astfel încât crescătorii să nu aibă de suferit.
”Ar fi bine ca autorităţile să reanalizeze decizia de interzicere a târgurilor de ovine la nivel judeţean şi cred că ar fi necesară o discuţie cu reprezentanţii crescătorilor de ovine pe acest subiect. Consider că veterinarii trebuie să fie mai apropiaţi de fermieri şi să ne ajute pentru că noi suntem ca un lanţ în care depindem unii de alţii”, a explicat Iovăneasă.
În ceea ce priveşte pierderile, preşedintele asociaţiei a exemplificat prin ceea ce s-a întâmplat după anularea celui mai mare târg de berbeci din ţară, ce era programat pe 5 septembrie, la Haţeg.
”Au rămas oamenii cu berbecii nevânduţi. Ei ar fi trebuit vânduţi înainte de începerea perioadei de montă, altfel anul este pierdut. Anul trecut, la târgul de berbeci de la Haţeg au fost scoşi la vânzare 4.000 de berbeci”, a arătat Pavel Iovăneasă.
În opinia sa, este nevoie de un plan de acţiune concret pentru prevenirea bolii, inclusiv la rumegătoarele mici, între măsuri nefiind exclusă chiar dezinfecţia la intrarea maşinilor la intrarea în judeţ, pe principalele drumuri naţionale.
Preşedintele Asociaţiei Oierilor de Munte a arătat că în judeţul Hunedoara erau programate, în ultima duminică din septembrie şi prima duminică din octombrie, două dintre cele mai importante târguri de ovine din ţară - ”Ţurcana, regina munţilor” la Costeşti, în Munţii Orăştiei, respectiv ”Breaza, regina ţurcanelor”, la Toteşti, lângă Haţeg, despre care nu se ştie dacă vor mai avea loc.
În judeţul Hunedoara cresc circa 230.000 de oi, dintre care 90% sunt din rasa ţurcană.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:lumeasatului.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Articole înrudite