-

Lipsa zilierilor îi forţează pe viticultori să îşi cumpere utilaje de recoltat struguri

Viticultorii din judeţul Vrancea au început să cumpere maşini de recoltat struguri, deoarece nu găsesc zilieri. Este vorba despre marii producători care îşi permit să facă împrumuturi bancare.

În tot acest timp ceilalţi aşteaptă modificarea cadrului legislativ pentru a accesa fonduri europene. Până în prezent, în judeţul Vrancea au fost achiziţionate patru maşini de recoltat struguri.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeştiului, pământul şi pasiunea pentru viticultură fiind o moştenire de familie. Deşi recoltele sunt bune, Porumb spune că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus deoarece nu găseşte oameni pentru recoltat în zonă şi în judeţele învecinate. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală şi recent a cumpărat o maşină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

„Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Oneşti, Vaslui, anul acesta a fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat ne-am hotărât să cumpărăm o maşină de recoltat struguri. Am făcut de urgenţă un împrumut în bancă de 230.000 de euro şi am achiziţionat maşina de recoltat struguri. Este adusă din Franţa”, a declarat Adrian Porumb.

Micii producători visează şi ei la maşinile de recoltat struguri, dar nu şi le pot permite deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puţine.

Sursa: Mediafax
Sursa Foto: ziarulunirea.ro

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli