-

Filtrele rutiere şi dezinfecţia autoturismelor, suspendate în zona de protecție de la Lucieni

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa a luat, azi, decizia de ridicare a filtrelor rutiere şi de suspendare a activităţii de dezinfecţie în comuna Lucieni.

După cum se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa,''aceste decizii au fost luate întrucât, în perioada 16-24.09.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a efectuat activitatea de supraveghere clinică şi cartografiere a tuturor porcinelor din zona de protecţie, precum şi dezinfecţia exploataţiei infectate, nefiind constatate şi notificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate'', precizează Prefectura Dâmboviţa.
Instituţia anunţă măsurile ce sunt luate pentru perioada următoare. Astfel, vor fi monitorizate zonele de protecţie şi supraveghere împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în vederea respectării interdicţiei de circulaţie şi transport al porcinelor pe drumurile publice.
''Informarea permanentă şi conştientizarea populaţiei care deţine porcine, cu privire la respectarea măsurilor de igienă, necesare pentru reducerea riscului propagării virusului de pestă porcină africană. Examinarea clinică şi prin examene de laborator (recoltare probe de sânge) a efectivului de porcine pentru a detecta eventuala prezenţă a virusului PPA, nu mai devreme de 40-45 de zile de la terminarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie a exploataţiei infectate'', sunt celelalte măsuri anunţate de autorităţi.
Zona de protecţie a fost instituită în data de 16 septembrie când a fost confirmată pesta porcină într-o gospodărie din comuna Lucieni. Zona a fost stabilită pe o rază de 3 kilometri de la focar. În Lucieni au fost sacrificaţi, la momentul confirmării pestei porcine, trei porci din gospodăria afectată de virus.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: gazetadambovitei.ro

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu