-

Sunt suspiciuni serioase de pestă porcină africană și în județul Olt

Medicii veterinari au fost în cinci comune din judeţul Olt, aflate în zona de supraveghere a pestei porcine africane, după ce ieri a fost confirmată prezenţa virusului la granița cu Teleormanul.

În localitatea Slobozia Mândra din Teleorman a fost găsit cadavrul unui porc mort, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

În această dimineaţă s-a întrunit, la Prefectura Olt, Centrul de combatere a bolilor, în cadrul căruia s-a stabilit verificarea stării de sănătate a animalelor din exploataţiile din localităţile Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni, toate situate în partea sudică a judeţului Olt, pe o rază de 10 kilometri de zona în care a fost găsită  suina moartă în Teleorman.

Bolborea a menţionat că, în paralel cu examinarea clinică a animalelor, se va continua şi crotalierea acestora, pentru că nu ar putea fi acordate despăgubiri dacă porcii nu sunt înregistraţi în sistemul naţional de identificare.

Acesta a precizat că populaţia nu trebuie să se panicheze deoarece „deocamdată nu suntem într-o situaţie critică” şi până acum nu au fost cazuri de pestă porcină africană în judeţul Olt.

În cele cinci localităţi din judeţul Olt, din zona de supraveghere a pestei porcine africane, sunt aproximativ 8.000 de porci, în 3.000 de exploataţii. 

Sursă: Agerpres

Foto: opiniabuzau.ro