-

România verificată în legătură cu aplicarea măsurilor de combatere a pestei porcine africane

Verificarea are loc deoarece România participă, încă din anul 2015, la un program multianual european de combatere a acestei boli, finanţat în proporţie de 75% de Uniunea Europeană.

Reprezentanţii Comisiei s-au aflat astăzi, în judeţul Brăila, unde mai mult de 200 de mii de porci au fost eutanasiaţi din cauza bolii.
Delegația, formată din zece membri, a mers pe teren la ferma Tebu Consult din Gropeni unde au fost eutanasiați 140 de mii de porci. Comisia are în program și deplasarea în Insula Mare a Brăilei, în localitatea Frecăței, unde de câteva zile au fost aduși 40 de porci-santinelă.
Prefectul județului, George Paladi, a subliniat că la Brăila toate măsurile au fost corecte.
Potrivit datelor publicate astăzi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în România au fost confirmate 1.021 de focare de pestă porcină africană, din care 15 în exploataţii comerciale. Virusul este prezent în 260 de localităţi din 14 judeţe. Au fost închise până acum cinci focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii SC Carniprod SRL din judeţul Tulcea şi-a reluat activitatea de la jumătatea lunii august.

Sursa: Rador