-

Nou bilanţ al pestei porcine africane: peste 1.040 de focare, au fost ucişi 354.604 porci

Pesta porcină africană evoluează în 266 de localităţi din 15 judeţe, cu un număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale), a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Au fost înregistrate 136 cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 354.604 de porci afectaţi de boală.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse, până la această dată, 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

De asemenea nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele: Satu-Mare (din data de 31.08.2018) şi Bihor (din data de 08.08.2018).

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Sursa: adevarul.ro
Sursa Foto: adevarul.ro