-

Primul caz de pestă porcină africană, depistat în Argeș

Direcţia Sanitar-Veterinară din județul Argeş a declarat depistarea primelor cazuri de pesta porcină în Argeş.

Pesta Porcină Africană a fost confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din localitatea Negrasi, comuna Negrasi, din sudul judeţului Arges, transmite corespondentul Radio Antena Satelor, Constantin Pașol.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judetul Arges s-a întrunit în această dimineată, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul si combaterea acestei boli.

La rândul său, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucuresti a confirmat aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din comuna Negrasi.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protectie pe o rază de 3 km si o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatatii comerciale, de pe raza judetului, ancheta epidemiologică fiind in desfăsurare.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităti, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeteana si autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conditiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social si economic.” – a spus Directorul Executiv DSVSA Arges, Dr. Daniel Lupu.

 

Articole înrudite