-

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

La Satu Mare, specialiştii de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au făcut o descoperire ce ar putea duce la crearea unui vaccin contra pestei porcine africane.

Ei au reuşit să identifice anticorpii virusului la doi mistreţi.

Teoriile actuale spun că virusul pestei porcine africane nu determină sinteza anticorpilor la nivelul organismului infectat, deoarece animalele mor foarte repede. Acesta este motivul pentru care nu există nici un vaccin pentru această boală a suinelor.

Eugeniu Avram, şeful laboratorului de analiză DSVSA Satu Mare, a reuşit să identifice recent aceşti anticorpi ai virusului pestei porcine africane la doi porci mistreţi.

"Noutatea e că am găsit genomul pozitiv, la care s-ar putea prin culturi celulare să izolăm chiar tulpina virală care produce virusul efectiv, care în centrele de cercetare ar puea să o dezvolte şi să înceapă să vadă dacă nu cumva s-ar putea obţine o tulpină vaccinală, în condiţii experimentale."

Probele vor fi trimise în 12 noiembrie spre Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, pentru a fi confirmate.

Dacă rezultatele vor fi pozitive, este posibil ca acestea să fie trimise mai departe către laboratorul comunitar de referinţă de la Bruxelles.

Sursa: rador

Articole înrudite