-

Agricultură ecologică în Delta Dunării

Pe teritoriul rezervației, folosirea îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor în activități de agricultură, silvicultură și piscicultură este interzisă.

Asta înseamnă că nici unul dintre concesionarii de terenuri agricole din Deltă și de pe teritoriul rezervației nu are voie să pună strop de chimicale pe produsele lui.

Pentru că legea interzice folosirea de substanțe chimice, terenurile din Deltă sunt bune pentru agricultura biologică.

Adrian Cacencu este un tânăr fermier din satul Crisan, județul Tulcea. Am ajuns cu o șalupa din centrul satului Crisan la terenul pe care-l deține. Zilnic face acest drum.

Și-a achiziționat un tractor cu șenile specific solului, iar restul de utilaje le închiriază de la Constanța.

agricultura delta1

A concesionat de la Primarie un teren de 200 de hectare, pe care l-a preluat plin de stuf. Pe vremea comunismului pe acest teren erau incinte piscicole care nu și-au dovedit niciodată randamentul, astfel că, au stat în paragină 20 de ani.

În Delta Dunării agricultura este organică, agricultura BIO fiind singura permisă. A însămânțat grâu de toamnă pe 100 de hectare, iar în primăvară o sa pună porumb pe restul de 100 de hectare.

La cultura BIO ești obligat să faci rotația culturilor în așa fel încat să păstrezi sănătatea culturii fără substanțe chimice în teren.

agricultura delta2

Prețul cerealelor bio este aproape dublu față de cel al cerealelor tratate chimic, iar cultura produsă în Crișan pleacă direct în Franța și Germania.

Contractele, care conțin condițiile și termenii de livrare sunt stabilite cu 1 an înainte. 

In comparație cu cultura convențională la cultura BIO este o perioada de minim 2,3 săptămâni în care se așteptă rezultatele analizelor.

Nu se exportă cultura direct din câmp, după rezultatele analizelor și a contraexpertizei dacă este cazul se începe exportul.

Fermierul Adrian Cacencu spune că are noroc cu solul unde are cultura, deoarece nu a fost un teren cultivat anterior, și nu există substanțe chimice în sol, ceea ce la cultura convențională terenul conține substanțe reziduale.

Zona este indundabilă pentru că cota terenului este minus un metru față de nivelul apei. Vara trecută a avut probleme cu apa din sol pentru ca a plouat foarte mult. Au drenat terenul ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare.

Agricultura și viața nu este deloc ușoară aici în satul Crișan din județul Tulcea. Totul se face pe cale fluvială, iar dacă nu ai barcă cu motor nu exiști. 

Autor: Ramona Alexandrescu

Articole înrudite