-

Pesta porcină africană a fost eliminată dintr-unul dintre judeţele afectate

Pesta porcină africană a fost eliminată dintr-unul dintre judeţele afectate, a anunţat astăzi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Geronimo Brănescu.

Nu sunt însă şanse ca epidemia să fie oprită complet, a mai spus el, la o dezbatere pe această temă la care participă şi experţi ai Comisiei Europene. „Au închis deja şase focare. Avem cinci în Satu Mare şi unul în Dâmboviţa. Un judeţ a rămas curat - Dâmboviţa. Nu avem nicio şansă să închidem toate focarele. Dinamica bolii este una imprevizibilă, nu numai în România, ci în toată Europa, şi atunci, singura măsură este eliminarea destinatarului, respectiv a porcului, animalul ţintă la această boală.”

Dezbaterea este organizată de asociaţiile producătorilor de carne de porc. Ei au semnalat faptul că în gospodăriile oamenilor nu se pot lua măsuri eficiente de combatere a maladiei.

La această dezbatere privind biosecuritatea, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, a vorbit şi despre pericolul reapariţiei virusului gripei aviare, după ce au fost descoperite câteva focare în Bulgaria. „În această perioadă există riscul ca prin păsările migratoare să fie introdusă gripa aviară în România. Suntem pregătiţi, s-au luat toate măsurile până în acest moment şi în cazul în care o să identificăm focare generate de păsările migratoare, suntem pregătiţi să avem o reacţie specifică.”

Sursa: Rador