-

Teaca a reapărut pe harta producătorilor de vinuri de calitate

Teaca a revenit de curând pe harta producătorilor de vinuri, primii butaşi fiind plantați în localitatea bistrițeană de saşi cu mulți ani în urmă.

Viile au rămas în paragină după anii 1990, însă, câţiva antreprenori s-au ambiţionat să reînvie această tradiţie a vinurilor de Teaca.

Ne ocupăm de 20 de hectare de viţă-de-vie, adică 93.330 de viţe, îmbăiate în câteva mii de ore de soare pe an, renăscute pe dealurile din Ascunsa, Teaca.

Pe de altă parte, suntem o cramă de familie, dotată la cele mai înalte standarde de tehnologie, cu o capacitate de producţie de 100.000 de litri pe an. Lucrăm minuţios, atent, cu drag şi bucurie, ardeleneşte dacă vreţi, ca să „distilăm” nectarul viu născut de viţele noastre. Vă invităm să ne cunoaşteţi în fiecare sticlă de Fetească albă, Fetească regală, Chardonnay, Sauvignon blanc şi Fetească neagră.

Vinurile noastre sunt produse şi îmbuteliate de Crama Valea Ascunsă – vin de Teaca”, spune domnul Muntean, citat de Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Silviu Muntean e proprietarul acestei crame boutique, o cramă mică, dar cu suflet mare, iar ing. Bettina Buican este vinificatorul.

„Toate lucrările se fac automatizat, cu utilaje performante, Utilizăm un proces de vinificaţie standard, într-un stil nou. Şi anul acesta au fost produşi aproximativ 100.000 litri”, ne-a dezvăluit Bettina.

La Teaca este amenajată şi o cramă, unde turiştii şi nu numai pot degusta vinul şi pot petrece momente de neuitat. Iată câteva informații importante pentru pasionații de vinuri.

La Crama din Teaca puteți gusta un Sauvignon foarte generos atât în aromă cât şi în gust care dezvoltă arome de pepene galben, ardei gras şi flori de soc.

Palatinul este cucerit instant de corpul suculent şi proaspăt. Feteasca are arome plăcute de citrice, piersică şi ceai verde iar la gust prezintă o aciditate vibrantă, acoperită cu blândeţe de un corp plin şi armonios.

Chardonnay-ul produs la Teaca dezvoltă arome ludice de fructe tropicale, maracuja şi mango, apoi continuă cu senzaţii dulci de mere şi citrice.

Gustul este rotund, crocant şi plin de vioiciune și nu în ultimul rând Feteasca Neagră e un vin cu o aromă tipică, blândă, caldă şi expresivă, baricată timp de 6 luni în barrique nou din stejar românesc.

Abundă în arome de prune uscate, vişine supra-coapte, vanilie, scorţişoară şi o aluzie de ciocolată neagră. Gustativ vine în întâmpinarea palatinului, cu un corp elegant, taninuri catifelate şi o structură bună.

Articole înrudite