-

Autorităţile au hotărât! Nu mai mult de 5 PORCI în gospodărie!

Un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial şi intrat în vigoare ieri, aduce bătăi de cap ţăranilor care cresc în gospodărie mai mult de 5 porci.

Acest lucru nu va mai fi permis potrivit noului act normativ aprobat prin semnătură, pe data de 4 noiembrie, de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Ordinul de ministru privind limitarea capetelor de porcine ce pot fi crescute într-o gospodărie a fost aprobat în vederea stabilirii dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

În forma în care a fost oficializat, documentul nu face distincție între porci și purcei. Astfel, deși pe 22 octombrie, pe site-ul Ministerul Agriculturii, forma ordinului includea precizarea că se iau în considerare numai suinele cu o greutate peste 30 de kilograme, acest ”amănunt” a fost eliminat.

Astfel, un gospodar mai are voie să dețină cel mult cinci porci, indiferent de vârsta acestora sau de greutatea lor. Peste acest prag, crescătorii sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului.

Astfel, toţi crescătorii, indiferent de numărul de suine deținut, sunt obligați să își înscrie exploatația în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – S.N.I.I.A și să îndeplinească prevederile normelor de biosecuritate specifice.

Ordin Daea porci Agrointeligenta

Iată care sunt noile dimensiuni pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României:

a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine;
b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay, Agrointel

Articole înrudite