-

Prețul terenurilor agricole în creștere

Prețurile terenurilor agricole au crescut substanțial în județul Bistrița-Năsăud, astfel că un hectar de teren a ajuns să coste între 6-7000 de euro.

Marii fermieri din zonele de sud ale judetului, sunt mai tot timpul interesați să cumpere pământ, însă bistrițenii se decid foarte greu să renunțe la moștenirea cea mai de preț a neamului-pământul.

Și terenurile cu păduri sunt foarte căutate dar tranzacțiile cam lipsesc tot din același motiv: generațiile actuale nu își vând averea nici pe bani mulți.

De altfel, în toate regiunile țării, prețurile au crescut, cele mai mari prețuri la terenuri fiind consemnate în județul Ialomița în acest an, între 7.500 euro/hectar și 8.800 euro/hectar, pentru tranzacții mai mari de 50 de hectare.

Județul Ialomița s-a remarcat anul trecut prin producții mai însemnate la rapiță și boabe de soia, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), dar a obținut și producții medii mari pe hectar la culturile de grâu, ovăz, porumb boabe, orz, orzoaică.

Timiș, Călărași, Olt sunt printre principalele județe cultivatoare de cereale boabe, iar în aceste zone prețurile terenurilor pot depăși 8.000 euro/hectar.

În județul Dolj care, de asemenea, anul trecut a fost printre cele mai mari cultivatoare de cereale pentru boabe, prețurile pot ajunge până la 6.000 euro/hectar, în Constanța până la 6.500 euro/hectar.

Județul Olt s-a remarcat anul trecut și prin producții medii mai mari la varză albă, dar și la fructe. Județele Timiș și Dolj dețin cele mai importante ponderi în suprafața totală cultivată în 2018, potrivit datelor INS.

Și terenurile din Dâmbovița ating vârfuri de până la 8.000 euro/hectar. Dâmbovița este unul dintre județele unde producția de cartofi a avut ponderi importante anul trecut, dar și culturile de legume și fructe. Producții medii mai mari au fost obținute la tomate și varză albă.

În totalul cifrei de afaceri obținută în domeniul agricol românesc, cerealele, plantele leguminoase și semințele oleaginoase reprezintă cea mai mare pondere, peste 50%, și acest lucru justifică și nivelurile mai ridicate ale prețurilor în județele care s-au remarcat prin producții mai mari ale acestor culturi.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite