-

Platformă pentru gunoiul de grajd la Bistrița Bârgăului

Bistrița Bârgăului se află pe lista celor 9 comune din România care vor beneficia din 2020 de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, finanțat din Fonduri ale Ministerului Mediului.

Ministerul a anunțat că a lansat licitație pentru atribuirea contractelor de construire pentru cele 9 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.

Investițiile se fac în cadrul unui proiect de control al poluării cu nutrienți, finanțat dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Platformele construite la nivel comunal vor deservi fermierii mici care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd în comunele respective.

„Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici și gospodării de subzistență, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecțiile de la animale.

Acestea ajung să polueze cu nitrați apele de suprafață și, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curțile oamenilor. Platformele pe care le finanțăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, și conformarea fermierilor la cerințele de plată ale APIA, legate de capacitățile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Comuna Bistrița-Bârgăului a fost selectată pentru acest proiect în cadrul unui program competitiv de finanțare, pentru care bugetul statului asigură 95 % din investiție, restul de 5 % revenind bugetului local.

Pe lângă construirea platformelor proiectul finanțează pentru fiecare din comune și un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 comune din România. Bistrița-Bârgăului așteaptă de 10 ani să acceseze un asemenea program.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite