-

UE impune o nouă listă de substanțe permise pentru tratarea semințelor

Reguli noi pentru tratarea semințelor. Din 31 ianuarie 2020, Uniunea Europeană va face publică o nouă listă cu substanțele permise pentru tratarea semințelor.

Utilizarea semințelor tratate constituie unul dintre elementele principale ale obținerii unor recolte de calitate.

Dar, pe de altă parte, tratamentul semințelor, la fel ca și manipularea lor ulterioară, sunt supuse unor reglementări speciale elaborate conform mai multor directive europene.

Tratamentul semințelor are mai multe scopuri. Primul este de a asigura păstrarea lor în bune condiții, împiedicând apariția unor mucegaiuri sau fungi care ar putea afecta puterea de germinare.

Un alt obiectiv este acela ca după semănare să nu fie atacate de diverse insecte.

Tratamentul se face în instalații speciale, care să nu permită răspândirea substanțelor folosite în atmosferă și să asigure un dozaj precis. Este interzis ca tratamentul să fie efectuat de către persoane neautorizate sau în instalații improvizate!

Aceste practici sunt aspru sancționate de lege!

Principalul motiv pentru care au fost elaborate aceste norme este acela că substanțele de tratament sunt foarte toxice pentru albine și alte insecte polenizatoare.

O altă măsură specială care trebuie luată, este utilizarea deflectoarelor de praf la semănători. Acestea sunt niște simple măști metalice care opresc împrăștierea prafului în timpul semănatului și nu afectează în nici un fel viteza sau calitatea operațiunii.

În schimb opresc substanțele cu care semințele au fost tratate să se împrăștie sub formă de praf.

De altfel, și marii producători de semințe tratate au pus la punct tehnologii care să reducă până la zero răspândirea substanțelor folosite la tratare sub formă de praf. În acest scop, după tratament semințele sunt „îmbrăcate” într-un fel de ceară, care fixează pulberea.

În ceea ce privește substanțele autorizate, acestea sunt riguros reglementate de normele europene. De la an la an numărul lor se reduce.

În concluzie, respectarea normelor privind tratamentul semințelor și utilizarea semințelor tratate este o chestiune foarte serioasă.

Abordând-o astfel, evităm poluarea cu substanțe toxice, atât pentru mediu, cât și pentru oameni.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Suprafețele agricole cultivate cu cartofi scad tot mai mult

  O realitate cel puțin îngrijorătoare în județul Bistrița-Năsăud arată că, de la un an la altul, suprafețele agricole cultivate cu cartofi, scad simțitor. Fermierii spun că aceste culturi au devenit dificile în contextul în care schimbările climatice sunt tot mai frecvente.

 • Salariile şi sporurile bugetarilor îngheţate în 2021

  Salariile şi sporurile bugetarilor se vor menţine în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, iar voucherele de vacanţă în cuantum de 1.450 lei vor fi acordate şi anul viitor, însă vor fi emise doar în format electronic, se menţionează într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

 • Punctul de amendă va rămâne neschimbat de la 1 ianuarie 2021

  Guvernul va plafona din nou punctul de amendă. Astfel, cea mai mică sancţiune la regimul circulaţiei rutiere va rămâne 145 de lei, dacă se achită în 15 zile sau 290 de lei, în cazul în care se depăşeşte acest termen.

 • Agricultura României, zdruncinată de pandemie şi secetă

  Agricultura românească a fost zdruncinată în 2020 de două evenimente majore: pandemia de coronavirus şi seceta extremă, care a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, după cum spun nu numai agricultorii ci şi autorităţile, cu impact direct şi semnificativ în PIB-ul României.

 • Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur şi în luna ianuarie 2021

  recomanRomânii pot subscrie începând de luni, 4 ianuarie 2021, pentru trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3,25%, 3,5% şi 3,75%, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).