-

Seceta accentuată continuă să afecteze suprafeţe întinse de terenuri agricole

În judeţul Sălaj, reprezentanţii Direcţiei Agricole au anunţat că aproape un sfert din culturile de rapiţă şi grâu sunt compromise şi trebuie însămânţate din nou.

Potrivit autorităţilor, un sistem de irigaţii este indispensabil în aceste condiţii, dar realizarea lui mai are de aşteptat.

De vină este seceta prelungită, spun fermierii din Sălaj, care au anunţat deja pierderi la culturile însămânţate în toamna anului trecut.

Inginerul Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj: /.../rapiţa de toamnă suprafaţa este foarte mică - 781 de hectare însămânţate în toamnă - şi aici este posibil să avem probleme.

Discuţiile pe care le-am avut cu fermierii care au cultivat rapiţă - sunt probleme legate de răsărire şi probabil un procent de aproximativ 15-20% va trebui întoarsă şi reînsămânţată cu altă cultură.

Probleme sunt şi la culturile de grâu.

Valentin Duca: Grâul, secara /.../, orzul se prezintă în general bine, dar şi aici se simte efectul de secetă. Pe adâncimea de 1,5 metri observăm că cantitatea de apă în sol este foarte, foarte puţină.

Autorităţile din domeniul agricol cred că în Sălaj este nevoie, pentru prima oară în ultimii 50 de ani, de sisteme performante de irigat, seceta afectând în judeţul an de an.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Articole înrudite