-

Controvesatul proiect ANSVSA, care prevedea amenzi drastice pentru fermieri a fost retras

ANSVSA a publicat în data de 5 martie un proiect de Hotărâre de Guvern, care i-a înfuriat de-a dreptul pe fermieri, în special pe cei ce se ocupă cu creşterea animalelor.

Prin controversatul proiect de lege se instituiau amenzi noi pentru fermieri si procesatori (vezi conţinutul Hotărârii de Guvern AICI). Măsurile impuse de acest proiect, considerate exagerate, chiar aberante pe alocuri, i-a revoltat pe fermieri şi au stârnit discutii aprinse. Noile amenzi şi sancţiuni propuse ajungeau până la 30.000 de lei, pentru fermele de animale.

Din cauza nemulţumirilor pe care le-a iscat în rândul fermierilor vizaţi, la numai o zi după ce a publicat ordinul pe site-ul ANSVSA, documentul a fost retras din spațiul public. El nu se mai găsește în secțiunea ”Transparență decizională” și nici nu există vreo comunicare oficială despre această acțiune, dacă ANSVSA mai susține sau nu acest demers.

Proiectul de HG cu amenzi pentru fermieri vine la numai o săptămână după ce ANSVSA a postat pe site proiectul de Ordin prin care vrea să interzică reproducția porcilor în gospodării, creșterea suinelor în aer liber și vânzarea purceilor de către țărani.