-

Legumele au nevoie de fertilizanți, primăvara și vara

Fertilizarea de primăvară și vară a legumelor este o etapă foarte importantă în dezvoltarea plantelor și este una dintre condițiile esențiale pentru obținerea unor producții rentabile.

În acest sezon, atât în câmp, cât și în grădină, legumele se află în faza de dezvoltare, când au cele mai mari necesități de nutrienți.

Specialiștii spun că legumele necesită 1 – 2 grame de nutrienți pe plantă la săptămână însă administrarea îngrăşămintelor în timpul dezvoltării plantelor trebuie să ţină cont de fazele de dezvoltare ale plantei: răsădire, înflorire, dezvoltare vegetativă intensă, recoltare.

Cantitățile de fertilizanți, la fel ca și tipul lor, se adaptează corespunzător acestor faze.

Sunt și situații legate de condițiile meteo. Astfel în cazul unei încălziri bruște, după o perioadă ploioasă, se suplimentează azotul aplicat pentru a sprijini dezvoltarea accelerată a plantelor în noile condiții.

Ca o regulă generală orientativă, doza medie de îngrăşăminte minerale NPK aplicată la legumele din solarii şi din câmp este de 1-2 grame pe plantă pe săptămână.

La plantare trebuie aplicat un îngrăşământ de tip starter, alternativ cu o combinaţie de nutrienţi cu rol în stimularea imediată a dezvoltării rădăcinilor.

Începând cu a doua săptămână de dezvoltare se aplică îngrășăminte în care cantităţile de azot, fosfor şi potasiu sunt egale în compoziţia îngrăşământului.

Pentru rezultate și mai bune, cel târziu la două săptămâni este recomandată și o aplicare foliară cu microelemente iar aplicarea tuturor nutrienților se face în conformitate cu prevederile Codului de Bune Practici Agricole.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite