-

Alegeți să cumpărați produse atestate ca "produs montan"

Șase producători atestați sunt la ora actuală în județul Bistrița-Năsăud, aceștia oferind spre vânzare celor interesați fructe, siropuri, dulcețuri și mai multe tipuri de brânzeturi.

Agenția Națională a Zonei Montane a creat de curând, platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor ce au reușit să obțină dreptul de utilizare a mențiunii de calitate ”produs montan”.

Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când achizitioneaza un produs cu logo-ul de “produs montan”, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare.

De altfel, toți producătorii pot fi găsiți și prin intermediul unei aplicații mobile.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită ”Catalogul Produselor Alimentare Certificate”, care vă îndrumă direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicații, aveți acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse. Iată lista celor șase producători din Bistrița - Năsăud:

1. Asociația Afi ProFamilia din Bistrița Bârgăului cu produsele atestate: dulcețuri, siropuri și Povila de Bârgău.

2.Grindama FructMontan din Piatra Fântânele, produse atestate: fructe de pădure, dulcețuri și siropuri.

3. Oprea Marina din Feldru, produse atestate: Caș si Brânză frământată de vacă

4. Cooperativa Agricolă din Sângeorz Băi, produse atestate: Cașcaval, Telemea, Smântână, Urdă, Caș din lapte de vacă si Brânză frământată

5. Kadar Mihaela din Vița , produse atestate: Caș de oaie si Urdă de oaie.

6. Ana Maria AllStar din Dorolea, produse atestate: Afine.

Sursa&foto: Viorel Grosu

Articole înrudite