-

Pășunatul și necesitatea rotirii solelor

Vitele au ieșit la pășune de ceva vreme bună deja. Este bine de știut faptul că pășunatul aduce o serie de avantaje în ceea ce privește cheltuielile legate de hrana animalelor, dar și în ceea ce privește diversificarea alimentației acestora.

Știați că rotirea solelor este o măsură esențială în existența hranei de bună calitate pentru animale?

Plantele de pe pășuni au și ele nevoie de azot pentru a se dezvolta iar azotul provenit din dejecțiile animalelor aflate la pășunat este destul de rapid metabolizat de plante iar starea de vegetație este oarecum forțată în timpul sezonului de pășunat.

De aceea este important ca animalele să fie scoase la pășune pe parcele diferite, prin rotație.

Pășunea, indiferent că este o luncă sau un imaș, proprietate individuală sau colectivă, se împarte în mai multe sole.

Animalele pasc pe o anumită solă, care este schimbată atunci când hrana este consumată de pe ea. În acest fel, hrana se reface, iar prin dezvoltarea plantelor se consumă și azotul care se acumulează din dejecțiile animalelor ce au păscut.

Codul de bune practici agricole precizează cantitatea de azot pe care vitele o lasă pe pășune precum și modul în care se stabilește suprafața parcelei de rotație.

Pășunatul prin rotirea suprafețelor mai are și avantajul de a oferi un răgaz pentru refacerea vegetației pe suprafețele respective, prelungind astfel perioada în care animalele se pot hrăni.

Acest aspect este cu atât mai important în perioadele secetoase, când precipitațiile lipsesc.

Sursa&foto: Viorel Grosu

Articole înrudite