-

Apă la discreție pentru animale

Apa este indispensabilă animalelor, și chiar dacă hrană, poate ar fi mai puțină în unele perioade din an , apa trebuie să le fie asugurată animalelor din belșug.

Calitatea apei pentru consumul animalelor trebuie să respecte însă aceleași standarde ca și cea pentru consumul uman. Legea nr. 458/2002, republicată, stabilește foarte clar standardele de calitate ale apei potabile, precum și metodele de monitorizare a acesteia.

În consecință, este o obligație legală ca animalelor să li se asigure apă potabilă conform standardelor în vigoare!

Apa poluată îmbolnăvește și animalele

Specialiștii afirmă că și animalele sunt afectate grav de compușii de azot care ajung în apa de băut!

Printre principalele efecte la animale, ale consumului unei ape cu conținut peste limitele maxime admise de nitrați, se numără creșterea întârziată, scăderea producției de lapte, indigestiile recidivante și tulburările de reproducere, precum mortalitatea crescută a nou-născuților și infertilitatea.

Toate acestea sunt motive care duc la scăderea semnificativă a profitabilității fermelor!

În cazul în care concentrația este și mai mare, se produc congestii și hemoragii la nivelul tubului digestiv și congestii la nivelul tractului renal. De asemenea, poate apărea colapsul vascular și pneumonia atipică a rumegătoarelor.

Continuarea consumului de apă poluată conduce la avort, în cazul bovinelor gestante, și la emfizem pulmonar interstițial, apoi la moartea animalelor.

Unul dintre cele mai eficiente și, totodată, mai la îndemână tratamente în cazul intoxicațiilor îl reprezintă administrarea de albastru de metilen, vitaminele A, C, D și E, purgative uleioase și apă curată, corespunzătoare calitativ, la discreție. Oricum, este important ca tratamentul să fie prescris de către un medic veterinar, de la caz la caz.

Ca măsuri profilactice, specialiștii recomandă supravegherea depozitării și manipulării îngrășămintelor cu azot, interzicerea depozitării furajelor alături de îngrășăminte și invers, monitorizarea calității apei și furajelor, obligativitatea respectării intervalului de câteva săptămâni de la tratarea unui teren și darea în consum a plantelor, administrarea de rații bogate în glucide, ce măresc toleranța față de nitrați și aplicarea cu discernământ a unor erbicide.

Aceste recomandări se regăsesc în Codul de Bune Practici Agricole.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay