-

Producția de cireșe este diminuată la Cireșoaia

Producția de cireșe din renumitul sat bistrițean CIREȘOAIA este, anul acesta, cu circa 50 % diminuată față de anii buni. Potrivit lui Janoș Czire, deținător de livezi cu cireși din sat, vremea capricioasă poartă vina situației actuale.

Atunci când cireșii au fost în floare, diminețile au fost foarte reci și, pe alocuri, i-a prins înghețul.

Apoi a fost o perioadă de secetă și la Cireșoaia nu se poate vorbi despre sisteme de irigații pentru că livezile cu cireși sunt în totalitate pe dealuri și nu pe terenuri plate.

Cea de-a treia cauză pentru care producția este diminuată sunt ploile abundente ce s-au înregistrat în ultimele săptămâni. Și totuși, cireșe se găsesc în fiecare seară în centrul satului, unde tot ce reușesc să culeagă producătorii locali într-o zi aduc seara în centru, cumpărătorii fiind nelipsiți, fiindcă vin din toată țara.

Prețul cireșelor, direct de la producător, este de 4,5 lei pe un kilogram.

Cireșoaia este un sat din apropierea orașelor Beclean și Dej, situat administrativ în comuna Braniștea. Este locuit în totalitate de maghiari și din delicioasele fructe, localnicii reușesc să-și câștige existența.

Peste 50 de soiuri de cireșe regăsim în cele câteva sute de hectare cu cireși, în anii buni și productivi, producția de cireșe ajunge să fie de peste 1000 de tone de cireșe.

Soiurile cele mai apreciate sunt Buzgo, Oroni și Pietroasele.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite