-

Recomandări pentru a ne proteja atunci când munca se face în echipă, în ferme

Debutul campaniei de vară este unul dintre momentele în care agricultorii încep să lucreze în grupuri mai mari.

De regulă acesta este un prilej de bucurie, de socializare , însă , din păcate, în contextul actual, creat de pandemia de COVID-19, lucrurile stau diferit.

Specialiștii susțin că transmiterea virusului se realizează prin intermediul picăturilor de salivă sau de secreții respiratorii și oftalmice ale persoanelor bolnave.

Singura cale de a nu ne îmbolnăvi este de a nu lua contact cu acestea.

În ce privește activitatea specifică din ferme, este obligatorie dezinfectarea cel puțin zilnică a interiorului utilajelor atunci când sunt deservite de un singur operator sau înainte de preluarea schimbului, când sunt operate în ture de mai multe persoane.

De asemenea, în magazii, birouri, depozite sau alte spații închise din ferme se vor purta obligatoriu măști.

Este de dorit ca în ferme accesul să fie restricționat, astfel încât să intre cât mai puține persoane.

Șoferii mașinilor care vin să încarce sau să descarce produse este mai bine să nu coboare din vehicule. Pe cât posibil este recomandat să se renunțe la actele pe hârtie și să se folosească cele în format electronic.

În fine, în ferme în care se asigură și masa angajaților, porțiile trebuie să fie servite individual, evitând servirea în spații închise. Ideal ar fi să se apeleze la serviciile firmelor de catering, care să livreze porțiile ambalate individual, astfel încât să poată fi consumate cu ușurință, în curte sau alte spații deschise.

La fel băuturile, care ar trebui să fie îmbuteliate, iar sticlele ori dozele să fie spălate sau dezinfectate de către fiecare înainte de a fi consumate.

În concluzie, pentru binele propriu, ca și pentru sănătatea familiilor noastre, trebuie respectate cu strictețe normele de igienă și regulile de protecție. Distanța minimă de 1,5 – 2 metri între persoane trebuie și ea respectată. Portul măștii în spațiile închise, ba chiar și în exterior, atunci când distanța între persoane nu poate fi menținută, trebuie să devină un reflex.

Spălatul pe mâini, cât mai des, cu apă și cu săpun, este obligatoriu imediat ce venim de afară. De fapt, ideal ar fi să limităm deplasările în afara gospodăriei, la fel ca și contactul cu persoanele din afara familiei, la strictul necesar.

Așadar, responsabilitatea asupra evitării îmbolnăvirii ne revine fiecăruia dintre noi.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite