-

Asociaţia producătorilor de hamei din România caută soluţii pentru salvarea acestui sector

Suprafeţele cultivate cu hamei în ţara noastră sunt în continuă scădere, cu toate acestea consumul de bere pe cap de locuitor este constant, în jur de 80 litri pe an.

Asociaţia producătorilor de hamei din România caută soluţii pentru salvarea acestui sector.

Mai există doar circa 10% din suprafaţa cultivată cu hamei de dinainte de revoluţie, adică 280 de hectare.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de hamei din România, Acatiu Mora, spune că s-a trecut la aclimatizarea unui soi românesc vechi, după ce în ultimii ani s-a constatat că unele soiuri importate şi-au scăzut drastic productivitatea.

Noul soi, numit "Transilvania", se pregăteşte de omologare. O altă soluţie salvatoare pentru acest sector ar fi să se investească în cele 600 de hectare de teren din România, în care, încă, mai există sistem pentru cultivarea hameiului.

Ar fi nevoie însă de o sumă imensă şi răbdare de trei ani până la prima recoltă, aşa că producţia modestă de hamei cu care s-a ales în ultimii 30 de ani ţara noastră nu prezintă probleme în valorificare, ajunge exclusiv la berarii autohtoni, de la marile companii până la făbricuţele de bere artizanală nefiltrată, care duc tradiţia mai departe.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay