-

Ce folie să alegeți pentru mulcire? Importanța culorii

Un procedeu des utilizat în ultimii ani pentru păstrarea apei în sol este mulcirea. Prin acest procedeu se împiedică și apariția buruienilor, însă, un dezavantaj ar fi răspândirea dăunătorilor.

E bine de știut că alegerea culorii foliei ce va fi utilizată în procesul de mulcire are un rol esențial.

Culoarea foliei de mulcire determină efecte diferite, de aceea, în ultimii ani, specialiștii au creat diferite tipuri de folii de mulcire.

Folia poate fi mată sau transparentă și este găurită doar în locurile în care sunt plantate răsadurile.

Folia se poate întinde manual sau mecanic.

De asemenea, folia se poate amplasa peste sistemele de irigații prin picurare – ceea ce este situația ideală sau se poate opta pentru stropirea peste folie, caz în care este necesară asigurarea unui bun drenaj.

În oricare dintre aceste situații, culoarea foliei are efecte deloc neglijabile. Folia neagră face ca sub ea, în zilele însorite, solul să atingă temperaturi destul de mari.

Desigur că toate buruienile vor fi distruse, dar e posibil ca și plantele din cultură să aibă de suferit.

Folia cu o față neagră și una argintie sau albă împiedică apariția buruienilor și asigură o temperatură constantă în sol în perioadele de arșiță, dar are un cost ridicat.

Folia transparentă incoloră asigură un excelent efect de seră, dar nu asigură suprimarea buruienilor la fel de bine ca cea neagră.

În sfârșit, folia transparentă gri este utilizată ca o soluție de compromis între cea neagră și cea transparentă. În prima perioadă a culturii crează un bun efect de seră, iar apoi determină un mediu impropriu pentru dezvoltarea buruienilor.

Bune rezultate dă și utilizarea foliei țesute, care permite o oarecare circulație a aerului.

În cazul folosirii foliei pentru mulcire, cultivatorul va trebui să folosească fertilizatori cu eliberare lentă înainte de aplicarea foliei, sau să folosească fertirigarea cu ajutorul instalației de irigare prin picurare.

În orificiile făcute în folia de mulci se pot adăuga și îngrășăminte granulate, după transplantarea răsadurilor.

Mulcirea cu folie prezintă și câteva dezavantaje. Primul dintre ele este legat de costuri. Totuși trebuie spus că prețul foliei este compensat în mare parte de scăderea cheltuielilor pentru erbicide și alte tratamente, ca și de eliminarea trecerilor cu prașila.

Un avantaj mare este că folia este refolosibilă, așa că la desființarea culturii se recuperează.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay