-

Cum gestionăm gunoiul din fermele de pui. Recomandările specialiștilor

Fermele de păsări se regăsesc în foarte multe județe din țară și chiar dacă sunt amplasate în extravilanul localităților, tot sunt o serie de nemulțumiri legate de mirosurile neplăcute ce le generează precum și de riscurile legate de poluare.

Pentru a se reduce aceste riscuri, specialiștii recomandă ca puii să fie așezați pe un strat de micropeleți din paie, care au proprietatea de a absorbi umezeala.

Pe lângă micropeleți, la așternut mai trebuie folosit și un produs special, pe bază de calciu microgranulat, care distruge eventualii paraziți, absoarbe umezeala și reduce mirosul.

Respectivul produs, disponibil în majoritatea fitofarmaciilor din România, este ecologic, astfel încât după utilizare poate fi folosit ca îngrășământ pe terenurile agricole.

În fiecare hală din fermele de creștere și îngrășare a puilor, înainte de instalarea unei serii noi de pui, trebuie să se facă o dezinfecție, abia apoi să se instaleze substratul.

După încheierea ciclului, substratul este adunat și depus pe platforma de colectare a fermei. Platformele trebuie să aibă o bază din beton și să fie hidroizolate. Gunoiul trebuie să rămână pe platformă o perioadă cuprinsă între 90 și 120 de zile, în funcție de vremea de afară, până la compostarea totală.

Având în vedere compoziția, aceasta se realizează destul de rapid. După aceea, îngrășământul rezultat este împrăștiat pe câmp, acolo unde este nevoie de el.

Pentru siguranță, periodic, o dată pe lună, din mai multe fântâni aflate în perimetrul și în proximitatea fermei, se recoltează probe de apă care sunt trimise la analiză, la laboratorele Direcțiilor de Sănătate Publică.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay