-

Vulnerabilităţile agriculturii românești și deficitul cu produse alimentare

Potrivit Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, document întocmit în 2015, se estima că ţara noastră ar fi urmat să-și asigure securitatea alimentară la orizontul anului 2020.

Din păcate însă, deficitul comercial cu produse alimentare a explodat, la sfârşitul anul trecut ajungând la 4,3 miliarde de euro.

Practic, în ultimii cinci ani el s-a dublat, iar deteriorarea balanței comerciale cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate pentru România, cu posibil potențial sistemic, potrivit unei analize realizate de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

Această evoluție negativă a fost generată de dificultățile structurale cu care se confruntă agricultura și industria alimentară autohtonă în acoperirea cererii în creștere pentru astfel de produse.

Potențialul de dezvoltare a firmelor din industria alimentară este erodat de importuri, în contextul unui deficit de competitivitate şi de materii prime autohtone. Pe de altă parte, România exportă preponderent materii prime și produse cu valoare adăugată mică și importă produse cu valoare adăugată mare.

Vulnerabilităţile agriculturii

Deși România are un avantaj în domeniul agricol, având cea de-a șasea cea mai mare suprafață de terenuri agricole din UE și fiind unul din cei mai importanți producători de cereale, avem o productivitate foarte scăzută, se arată în analiza citată.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite