-

Nu ardeți miristile. Puteți rămâne fără subvenții!

Multe dintre practicile agricole tradiționale s-au dovedit de-a lungul timpului valoroase și tocmai de aceea au fost adaptate la tehnologiile prezentului, fiind folosite chiar și astăzi.

Există însă și unele dăunătoare mediului, la care ar trebuie să se renunțe. Știați că obiceiul incendierii miriștilor, după recoltarea cerealelor , vă poate lăsa fără subvenții ?

Un teren bun și roditor, este un complex ce conține și organisme vii, precum anumite bacterii și cantități însemnate de substanțe organice. Incendierea miriștilor nu face decât să distrugă aceste două componente.

Și a lăsa un teren total descoperit după recoltare reprezintă o greșeală majoră. Terenurile trebuie să fie acoperite de vegetație sau, cel puțin, de resturi vegetale, o perioadă cât mai lungă posibil.

În acest fel se previne eroziunea solului sub acțiunea factorilor de mediu, tot mai agresivi. În condițiile în care fenomenul deșertificării a devenit o amenințare reală pentru zone întinse din țară , este de-a dreptul iresponsabil să nu luăm orice măsură ne stă în putere pentru a evita acest lucru. Incendierea miriștilor echivalează cu expunerea terenului la arșiță o perioadă destul de lungă.

Apoi, culoarea închisă de la suprafața sa, rămasă în urma focului, va face ca temperatura la care ajunge sub acțiunea soarelui să fie și mai mare.
Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) pentru accesarea subvențiilor arată că nu trebuie arse miriștile și resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor.

OUG nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările şi completările ulterioare și HG nr. 537/2007 republicată, stabilesc o serie de condiții foarte stricte în care se permite, ca o excepție, incendierea miriștilor.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite