-

Târla cu animale, o medotă simplă şi eficientă pentru "îngrăşarea" terenurilor

Târla cu animale este cea mai la îndemână metodă de a îngrăşa terenurile, dejecţiile acumulate pe suprafeţele unde animalele rămân în timpul nopţilor sau în orele de odihnă din cursul zilei, pot face orice teren să fie productiv.

În perioadele cât animalele stau în târlă se acumulează cantităţi importante de dejecţii, care au un efect deosebit şi asupra producţiei de masă verde, cât şi asupra compoziţiei floristice a pajiştilor, după cum arată mai multe studii experimentale efectuate sub egida Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS).

Un alt avantaj al târlitului este şi acela că permite fertilizarea suprafeţelor greu accesibile, unde transportul și administrarea altor îngrăşăminte sunt dificil de realizat.

Trebuie ştiut că în acest context cantitatea maximă de azot aplicată nu trebuie să depășească 170 kg substanță activă/hectar/an.

Pentru a face calculul mai simplu, se poate porni de la faptul că un kilogram de balegă (substanță uscată) conține 20 grame de azot, iar un kilogram de urină 10 grame.

Codul de bune practici agricole încurajează târlirea, ca fiind o practică care duce nu numai la creșterea productivității pășunilor, ci și la schimbarea varietăților floristice de pe acestea, în sensul dezvoltării unor plante leguminoase cu valoare furajeră crescută.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay