-

Cultivarea sorgului. Rezistență mare la secetă și costuri mici

Deși este o plantă destul de intens cultivată pe plan mondial, în România , sorgul se cultivă de către destul de puțini fermieri.

Nu necesită tehnologii complicate și nici costuri foarte mari și față de alte culturi, sorgul necesită puține inputuri.

În plus , sorgul s-a dovedit a fi destul de rezistent la boli și dăunători iar alt avantaj ar fi acela că nu necesită utilaje speciale pentru cultivare.

Cel mai mare avantaj îl reprezintă rezistența sa la secetă și arșiță , știind fiind faptul că verile noastre au devenit din ce în ce mai secetoase .Acolo unde alte culturi supraviețuiesc cu greu, sorgul crește foarte bine.

În ceea ce privește fertilizarea, are nevoie de cantități reduse de fosfor și potasiu. Cât despre azot, îi trebuie între 50 și 80 kg substanță activă/ha/an. Adică o cantitate moderată, mai mică decât porumbul sau alte culturi de cereale.

În ceea ce privește rentabilitatea, fermierii care au încercat sunt mulțumiți. Producția obținută este între cinci și șapte tone boabe/ha, iar prețul de vânzare este similar cu cel al grâului, dar în condițiile unei tehnologii mai ieftine.

Boabele de sorg sunt foarte cerute de unele ferme, pentru că , introducerea în alimentația păsărilor dau o anumită culoare cărnii și gălbenușului de ou. De asemenea, în Spania sunt crescători care susțin că gustul specific al porcului spaniol se datorează alimentației cu boabe de sorg.

Cert este că și în România există o cerere destul de mare, care nu poate fi acoperită de producția internă!

Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay

Articole înrudite