-

Proprietarii de cherhanale din judeţul Tulcea solicită sprijin în domeniul piscicol

Proprietarii de cherhanale din judeţul Tulcea le solicită autorităţilor române să sprijine domeniul piscicol prin subvenţii, decolmatări, dar şi compensaţii pentru pescari şi scutirea lor de la plata taxelor.

Lipsa resursei acvatice a transformat pescuitul într-o activitatea de subzistenţă, spune Alexandru Vasile, pescar din Jurilovca: „După ce investeşti o sumă în unelte, barcă, autorizaţii, până când se amortizează suma şi uneltele şi bărcile ajung să se deterioreze atât de tare încât tu nu apuci să faci altele noi, şi eşti undeva la limită mereu”.
Situaţia îngrijorează firmele din piscicultură, care amintesc că de 10 ani solicită sprijin din partea statului.
Radu Manolache, proprietar al unei cherhanale:„ S-au făcut decolmatări, nu a reuşit nimeni să pună la punct un plan de dezvoltare.”
Lipsa sprijinului din partea statului şi numărul mare al controalelor efectuate de autorităţi i-au făcut pe unii investitori din piscicultură să renunţe la afaceri. Liviu Feodorof este unul dintre ei: „Au fost atât de multe greşeli făcute pe fiecare legislaţie în parte, încât nu cred că se poate salva ceva încercând să le adaptezi pe cele care sunt acum. Din punctul meu de vedere, ar trebui gândită o legislaţie separată pentru Deltă, pentru că totuşi Delta este total diferită faţă de restul ţării.”
Doar la Jurilovca, în ultimii aproape 40 de ani, numărul pescarilor s-a redus de peste 10 ori, susţin cherhanagii.

RADOR

Foto: Pixabay

Articole înrudite