-

Cum recunoaștem găinile sănătoase, dar și pe cele bolnave

Cam toți sătenii cresc prin gospodărie câteva găini, pentru a avea ouă sănătoase și desigur, câte un pui gras și sănătos, numai bun de făcut un papricaș cu mămăliguță ca la mama acasă.

Și la orașe se cresc găini, de ce nu, dacă e generoasă curtea, chiar dacă, câte un cocoș tânăr și "în putere", le mai dă "deșteptarea" vecinilor la ore matinale.

Știm însă să recunoaștem găinile sănătoase și pe cele bolnave?

Ei bine, cele sănătoase sunt puternice și alerte în permanență și nu prea au stare prin curte.

Au penele lucioase și o creastă colorată și luminoasă. Găinile sănătoase au o producție bogată de ouă cu coajă puternică.

Sunt însă și găini letargice, plictisite, care nu „se laudă” cu foarte multe ouă. Acestea sunt semne că în curte pot există păsări cu probleme.

Pe măsură ce păsările cresc, ajungem să le cunoaștem obiceiurile. Dacă atitudinea, comportamentul sau producția de ouă se schimbă radical, nu într-un mod bun, ar trebui să ne gândim cu atenție la modul în care avem grijă de ele.

Cei mai mulți crescători consideră că alimentația este principala cauză pentru problemele găinilor.

Este foarte important să hrăniți păsările cu furaje adecvate pentru perioada de creștere în care se află. Apoi, gândiți-vă ce alte cauze ar putea sta la baza schimbării comportamentului: stres, prădători, scurtarea zilelor, boli.

Dacă alimentația găinilor este gestionată corespunzător, sunt 6 semne care arată că găinile sunt sănătoase și fericite.

Ouă cu coajă puternică

- este un indicator al sănătății păsărilor și al alimentației corespunzătoare.

Gălbenușul bogat este un alt indiciu că animalele sunt sănătoase, plantele și porumbul fiind "responsabile" de acest aspect.

Gălbenușul cu o culoare ștersă ne trimite cu gândul la faptul că găinile nu au consumat suficientă verdeață.

Numărul de ouă variază în funcție de rasă, dar de regulă o găină depune aproximativ 5-6 ouă pe săptămână. Trebuie să ne așteptăm la o producție foarte bogată în primul an, după care ritmul va scădea de la un an la altul.

Când o găină începe să depună ouă, circulația sângelui se intensifică, ceea ce face ca bărbia și creasta să se mărească și să prindă o culoare aprinsă (roșu). Când găinile năpârlesc sau nu mai depun ouă, bărbia și creasta vor deveni roz sau roșu pal și se vor micșora.

Când găina va începe din nou să depună ouă, procesul menționat mai sus va fi reluat.

Pene lucioase

În afara perioadelor de năpârlire, penele sănătoase au un luciu care le oferă un aspect neted. Penele sănătoase sunt puternice și au rolul de proteja păsările. Asigurați-vă că furajele conțin cel puțin 15% proteine pentru un penaj pe măsură. Nu uitați, băile de praf sunt foarte benefice pentru igiena penelor.

Găinile au multă energie

Găinile sănătoate sunt curioase, pline de energie și aleargă prin curte cât e ziua de lungă. Dacă observați că înaripatele se mișcă încet sau că au probleme cu orientarea, este un semn că păsările pot avea probleme.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay