-

Judeţul Galaţi este afectat de o secetă severă, toate culturile de primăvară fiind compromise

Peste 2.600 de fermieri gălățeni sunt afecați de secetă şi aşteaptă acum ajutor din partea Guvernului, însă numărul acestora ar putea fi mai mare.

Pentru ca fermierii din judeţul Galaţi să poată primi ajutor financiar, care să le acopere o parte din pierderile provocate de secetă, prefectul judeţului, Gabriel Avramescu, a trimis un memoriu către Ministerul Agriculturii, pentru declararea stării de calamitate naturală. În primul semestru al acestui an, media precipitaţiilor a fost de doar 55% din media multianuală.
Gabriel Avramescu: „Am solicitat Ministerului Agriculturii declararea judeţului Galaţi ca fiind judeţ calamitat în integralitatea sa, deoarece, în urma consultărilor cu Direcţia Agricolă a judeţului Galaţi, cu reprezentanţi ai APIA, cu reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi văzând şi rapoartele Agenţiei Naţionale de Meteorologie, s-a ajuns la concluzia că este instalată o secetă pedologică severă şi toate culturile de primăvară sunt calamitate. Dintr-o suprafaţă de aproximativ 206 mii de hectare, avem peste 183 de mii de hectare care sunt calamitate.”
Situaţia prezentată de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avramescu, este confirmată de fermierii gălăţeni, aşa cum este cazul lui Iulian, care a preluat de la tatăl său activitatea în ferma agricolă din comuna gălăţeană Drăgăneşti, unde lucrează peste 300 de hectare de teren. Tânărul fermier este îngrijorat că în acest an nu va putea acoperi nici costul lucrărilor agricole, dar şi nici leasing-ul pentru noile tractoare achiziţionate anul trecut. „Culturile sunt uscate, aproape în totalitate. Floarea-soarelui, să spunem că mai putem culege ceva, în schimb, la porumb aproape nimic, adică nu rentează nici măcar lucrarea de treierat să o efectuăm.”
Din datele Prefecturii, peste 2.600 de fermieri se află în aceeaşi situaţie şi aşteaptă acum ajutor din partea Guvernului, însă numărul acestora ar putea fi mai mare, întrucât verificările în teren au fost oprite, după ce majoritatea angajaţilor Direcţiei Agricole şi ai APIA s-au îmbolnăvit de coronavirus.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite