-

Când e bine să se recolteze floarea soarelui și cum se depozitează

Septembrie este luna în care se culeg primele roade ale toamnei. Că e bogată toamna sau mai puțin bogată râmăne să ne pronunțăm peste câteva săptămâni, însă, cert este faptul că în această lună se recoltează floarea-soarelui,o mare parte din porumb, soia, dar și o parte din culturile legumicole.

E bine știut că în România floarea-soarelui este una dintre cele mai semnificative culturi întâlnite, de altfel, de câțiva ani buni, țara noastră se află printre primele țări din lume și pe primul loc în UE în ce privește suprafețele cultivate cu floarea soarelui.

Uleiul alimentar din floarea soarelui nu lipsește din nicio bucătărie a românilor, însă, turtele și șroturile provenite din procesarea plantelor sunt folosite în alimentația animalelor.

Floarea-soarelui are și utilizări industriale, fiind o sursă de materie primă pentru producerea săpunurilor, a detergenților, a vopselelor, cosmeticelor, articolelor de toaletă, preparatelor farmaceutice, dar și în fabricarea pesticidelor.

Totodată, uleiul de floarea-soarelui are și proprietăți fizice similare cu cele ale carburantului diesel, deci această plantă poate avea și utilizări energetice.

Și tulpinile pot fi transformate în peleți sau micropeleți cu ajutorul unor utilaje fiind optime pentru încălzire în sobe sau centrale termice.

Potrivit specialiștilor agronomi, momentul optim pentru recoltare este atunci când umiditatea semințelor se situează între 10 și 13%.

În acel moment 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună.

Calendaristic, momentele acestea sunt în țara noastră între ultima decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zonă, condiții climatice și hibrid cultivat.

Recoltarea se face mecanizat, cu ajutorul combinelor. După recoltare, semințele de floarea-soarelui trebuie să fie bine uscate, până la nivelul de umiditate de 6%.

În magaziile în care sunt depozitate semințele este necesară menținerea temperaturii sub 20°C.

Semințele de floarea-soarelui de calitate trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice mucegăire sau putrezire. Prezența insectelor vii printre semințe nu este permisă.

După recoltarea florii-soarelui, una dintre cele mai noi tehnologii recomandă aplicarea pe teren a unor compuși pe bază de bacterii care să producă putrezirea rădăcinilor și a bucăților de tulpini rămase.

Indiferent dacă acest lucru se întâmplă sau nu, după recoltare este recomandată dacă nu o arătură, măcar o trecere cu discul pentru încorporarea resturilor vegetale rămase.

În acest mod, substanțele organice se vor întoarce în sol, făcând ca la următoarea cultură necesarul de azot adus din afară să fie mai mic.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite