-

Reguli simple de a evita tasarea solurilor la recoltare

Vremea recoltei a sosit, astfel că fermierii au început să intre cu utilajele în câmp pentru a culege roadele toamnei.

Porumbul este copt, uscat, numai bun de cules, floarea-soarelui la fel, iar fermierii încep să tragă linia și văd ce s-a ales din munca lor pe un an întreg.

Dacă dorim ca și la anul rezultatele să fie bune, un aspect în esență foarte simplu, poate garanta acest lucru.

Atenție, în timpul recoltării, mai ales al porumbului și al florii soarelui, trebuie să evitați tasarea solurilor!

În această perioadă terenurile sunt străbătute de combinele grele, în urma lor trec remorcile care transportă recolta, de multe ori și alte utilaje care execută o serie de alte lucrări.

Așa se face că în timpul recoltării pe unele sole se circulă cât în tot restul anului la un loc.

Pentru a reduce la maximum tasarea solului, există un set de reguli stabilite de specialiști ce pot fi respectate cu ușurință.

Unele dintre ele țin de optimizarea circulației. Astfel, traseele utilajelor trebuie astfel stabilite încât să se treacă de cât mai puține ori pe aceeași urmă.

Descărcarea combinelor în remorci se face, de preferință, la capătul parcelelor, pe drumurile tehnologice. Folosirea unor utilaje performante, care pot executa mai multe operațiuni la o singură trecere, reduce semnificativ tasarea solului.

O altă serie de măsuri ține de aplicarea unor tehnologii de ultimă generație legate de roțile folosite. Majoritatea pneurilor moderne pentru utilajele agricole sunt astfel concepute încât să exercite o presiune cât mai scăzută asupra solului.

Dar pentru ca acest lucru să se realizeze așa cum l-au gândit proiectanții, este necesară și conștiinciozitatea operatorilor. Ei trebuie să regleze presiunea pneurilor în funcție de locul în care rulează.

Pe de altă parte, este o operațiune care duce la conservarea calității solului și la un consum mai scăzut de carburant, atrag atenția specialiștii.

Ceea ce este foarte important de reamintit e că tasarea solurilor este un proces greu reversibil și care duce la scăderea rapidă și accentuată a calității terenurilor.

În concluzie, decât să cheltuim sume importante și să pierdem timp pentru scarificare și tratamente speciale, e mai simplu să respectăm, mai ales în perioada recoltării, un set de reguli simple dar foarte eficiente.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite