-

Seceta a produs pagube mari în culturile agricole din judeţul Mehedinţi

În judeţul Mehedinţi, seceta a produs pagube foarte mari în culturile agricole. Fermierii se plâng că producţiile sunt mai mici cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut.

Cele mai mari pierderi înregistrate sunt la cultura de porumb, care este cu 75% mai mică faţă de cea de anul trecut.

Cornel Stroescu, fermier: Nu cred că o să avem o producţie mai mare de 2.500 - 3.000 de kg. Noi am investit în jur de 2.700 până la 3.000 de lei în cultura de porumb şi la preţul care este acuma, dacă o să încasăm în jur de 1.800 - 2.000 de lei. Deci avem o pierdere de aproape 1.000 de lei pe hectarul de porumb. Avem 400 de hectare de porumb înfiinţate în primăvară, avem aproape 400.000 de lei...

Nici la floarea-soarelui cultivatorii nu ştiu dacă îşi vor scoate investiţia în urma recoltării.

Nicolae Stroescu, inginer agronom: Producţia medie este undeva la 1.400 de kg, se datorează temperaturilor foarte ridicate din a doua jumătate a lunii iunie şi prima jumătate a lunii iulie. Al doilea factor a fost lipsa precipitaţiilor. Să sperăm că ne putem scoate măcar cheltuielile.

Din cauza secetei sunt probleme şi cu înfiinţarea culturilor pentru anul viitor.

Se pregăteşte greu, arătura se face în condiţii proaste, trebuie să /.../ două-trei ori, se consumă motorină multă din cauza că e pământul uscat. A dat câţiva stropi de ploaie alaltăieri, parcă nici nu a plouat, a doua zi /.../

Fermierii spun că dacă ar exista sisteme de irigaţii, ei nu ar mai vorbit de aceste pierderi, iar producţiile ar fi foarte bune.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite