-

Cum însilozăm porumbul? Principalele avantaje ale procedeului

Porumbul este un aliment de bază pentru animale. Se consumă nu doar sub formă de boabe întregi sau măcinate, ci și ca plantă, mai exact porumbul de siloz este tot mai folosit de către fermierii români în ultimii ani.

Utilizarea porumbului de siloz oferă o serie întreagă de avantaje, precum posibilitatea folosirii furajului într-un timp foarte lung, fără ca acesta să-și diminueze valoarea nutritivă, se poate recolta în condiții climatice favorabile și duce la eliminarea cheltuielile pentru uscare.

În plus, scad pierderile pe flux tehnologic și se păstrează într-o mare măsură conținutul în substanțe nutritive și însușirile nutrețului verde.

Ca rezultat, se asigură o hrănire echilibrată a animalelor în timpul iernii și în perioadele secetoase ale verii și are efecte favorabile asupra producției și sănătății animalelor, atunci când este bine însilozat.

Peste toate acestea, necesită un volum de muncă redus prin eliminarea operațiunilor de manipulare a furajelor și prin mecanizare, care se poate asigura în proporție de 100%.

Silozul se realizează cel mai bine în celule betonate. Înainte de începerea însilozării, locul se dezinfectează. Masa vegetală se toacă în bucăți de 1 – 3 cm lungime.

La această lungime a tocăturii, chiar și în cazul în care substanța uscată depășește 35% se poate asigura o tasare bună, prin care să fie eliminat oxigenul din biomasa însilozată pentru a se realiza, în timpul cel mai scurt, condiții pentru fermentația lactică, anaerobă.

Porumbul tocat se află în stadiul de lapte-ceară la nivelul bobului, moment în care, în funcție de hibrid, planta are 1/3-2/3 frunze verzi și o umiditate de 60-70%. Este de mare importanță ca închiderea silozului să se facă în cât mai puține zile, pentru a împiedica fermentația nefavorabilă.

Partea superioară a silozului se încheie sub formă convexă, cu un strat de masă verde de 20-30 cm care să etanșeze mai bine. Peste acesta se seamănă orz, care prin rădăcinile sale fixează partea superioară mai bine.

Aceasta este soluția ecologică. Altfel, ideal este ca pentru etanșarea mai bună a silozului să se folosească folie de polietilenă și prelată, care se vor fixa cu diferite greutăți.

Silozul de porumb este murat și, implicit, bun de consum la 2-3 luni de la învelire. Pentru creșterea valorii fermentării „bune” (adică cea lactică, anaerobă) a silozului se folosesc adaosuri compuse din biopreparate și substanțe conservante.

Astfel se poate asigura vitelor o hrană ieftină și sănătoasă în sezonul rece.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite