-

Cum trebuie îngrijiți caii în sezonul rece

Știți pe cineva care a crescut la sat și să nu iubească acele animale care ne sunt de mare ajutor, nouă oamenilor? Despre cai este vorba și dragostea pentru un cal nu cred că se poate descrie în cuvinte.

Pur și simplu e iubire și atât! Ei sunt ajutorul de nădejde al oamenilor și ca să poată rămâne sănătoși și puternici, au și ei nevoie de câteva îngrijiri speciale pe timp de iarnă.

Unul dintre primele sfaturi ale oricărui veterinar referitor la pregătirea cailor pentru iarnă este ca animalele să fie deparazitate, vaccinate și imunizate la intrarea în sezonul rece.

Acest lucru le va ajuta să reziste mai bine sezonului rece.

Caii nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește temperaturile din grajd. De fapt, veterinarii spun că pentru cabaline temperatura optimă este situată în jurul valorii de 5°C și nu necesită nici o îngrijire suplimentară până la -7°C.

Sub această temperatură au nevoie de cantități suplimentare de hrană. Pentru fiecare grad sub -7, spun specialiștii, cantitatea de nutreț trebuie crescută cu un procent.

Cea mai mare problemă o reprezintă asigurarea apei pentru adăpat. Pe timpul iernii, necesarul de apă crește. Nutrețul uscat are o umiditate de cca. 15%, față de iarba proaspătă, a cărei umiditate este de 60 – 80%.

Această diferență trebuie asigurată de îngrijitori, prin adăpare. Un cal care cântărește în jur de 450 kg consumă între 38 și 45 litri de apă zilnic. Temperatura apei trebuie menținută între 7 și 18°C, pentru a maximiza consumul.

Pentru a determina caii să consume suficientă apă, se recomandă și asigurarea unei rații de sare cuprinsă între 30 și 55 grame pe zi.

Atenție: un consum insuficient de apă duce la apariția colicilor, blocaje intestinale și scăderea rezistenței.

În ceea ce privește factorii de mediu, caii trebuie feriți de umezeală și curent. Un adăpost cu trei laturi le este suficient, dacă e adăpostit de viscol.

Crescătorii de cai recomandă ca animalele să poată ieși din grajd ori de câte ori au ocazia și vremea permite. Trebuie avut grijă, însă, mai ales la caii nepotcoviți, să nu ajungă pe suprafețe cu gheață. Acolo apare riscul de entorse sau fracturi.

După ce sunt folosiți la diverse activități, caii trebuie bine șterși de transpirație și de umezeală, evitând astfel, îmbolnăvirea.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay