-

Lucrările agricole de însămânţare în judeţul Tulcea, aproape de final

Lucrările agricole de însămânţare în judeţul Tulcea sunt aproape de final, iar specialiştii spun că starea de vegetaţie a plantelor este bună, chiar şi pe terenurile afectate de secetă.

Operatorii economici reclamă, însă, cheltuielile mari pe care le-au făcut din cauza deficitului de apă din sol. Cu detalii, corespondenta noastră Luisa Rosetti.
Toate lucrările agricole din această toamnă au fost mai costisitoare decât cele din anii trecuţi, din cauza lipsei apei din sol.
Corina Toma, inginer agronom: „Cheltuielile au fost mai mari, deoarece utilajul, neavând terenul cu un pic de precipitaţii, a dat în greu, iar consumul de motorină a fost mult mai mare. Plus că, un disc, odată ce a dat de uscat, se mai rupe, iar costurile au fost diferite. A trebuit să ridicăm cantitatea de sămânţă, alte costuri.”
Precipitaţiile din ultimele zile i-au încurajat pe fermieri să continue lucrările de toamnă, iar Maria Mahu, şefa Direcţiei Agricole, spune că dezvoltarea culturilor este bună.
Maria Mahu: „Deşi rezerva de apă din sol pe profilul 0,50 centimetri la cultura de grâu, orz şi rapiţă de toamnă prezintă, în continuare, un deficit de umiditate, datorită temperaturilor favorabile din arii şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale acestor culturi au evoluat, per ansamblu, în condiţii bune.”
Până acum, în judeţ s-au însămânţat 145.350 de hectare, iar cea mai importantă suprafaţă, de aproape 95.000 de hectare, a fost cultivată cu grâu.

RADOR
FOTO: PIXABAY