-

Lucrări de ianuarie în sere și solarii

Deși calendaristic suntem în plină iarnă, în ianuarie, proprietarii de sere și solarii se văd nevoiți să demareze activitatea în sere și solarii, mai ales că anul acesta vremea pare să fie prietenoasă.

Astfel, luna ianuarie este momentul cel mai potrivit pentru semănatul în spațiile protejate, dacă serele și solariile sunt sterilizate.

Prima operațiune care trebuie făcută este pregătirea terenului. Operațiunea se face la fel ca în grădină, în funcție de specificul culturii , sigur ținând cont de dimensiunea solariilor. Această activitate se poate face manual sau mecanizat, cu utilaje de mici dimensiuni, concepute special pentru asemenea activități.

În primul rând, în această perioadă se seamănă semințele destinate obținerii răsadurilor pentru spații protejate. Acestea se seamănă fie în răsadnițe speciale, fie direct în pământ.

Tot în această perioadă se pot semăna spanacul, salata, arpagicul, ridichiile roșii și albe, pătrunjelul de frunze, mărarul. De asemenea, este un moment foarte bun pentru semănatul cartofilor timpurii.

Cu puțin noroc și cu o tehnologie corespunzătoare, ei vor putea fi recoltați la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, atunci când se poate obține un preț bun pe ei.

Cei care se ocupă de floricultură au și ei foarte mult de lucru. Pe de o parte acum ar trebui să semene răsadurile pentru florile de primăvară, precum panseluțele și năsturașii precum și petuniile ori mușcatele curgătoare destinate vânzării în ghivece.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay