-

De ce îşi beau găinile ouăle. Cauze şi soluţii de remediere a situaţiei

Cu siguranţă, mulţi săteni cresc în gospodărie câteva păsări, atât pentru a avea sursa lor de carne de pui de casă şi pentru ouă, produse alimentare absolut necesare consumului zilnic.

Sunt însă situaţii când găinile îşi beau ouăle , astfel că , suntem nevoiţi să căutăm soluţii pentru a nu se mai întâmpla. Dar, să aflăm mai întâi care ar fi cauzele acestui aspect.

Specialiştii spun că un consum excesiv de porumbul poate fii una din cauze însă sunt evidenţiate în situaţie şi carenţele în aminoacizi, minerale (calciu, fosfor, sare, potasiu, cupru, mangan ), dar şi deficitul de vitamine (A, D3 şi complexul de B-uri).

De asemenea, carenţa sau excesul de proteine mai poate fi o cauză dar şi spațiul insuficient, plictiseala păsării şi lipsa de activitate.

Ajungem şi la soluţiile de remediere posibilă a cauzelor ce determină găinile să-şi bea ouăle . Acestea ar fii : asigurarea unui furaj echilibrat şi de calitate, asigurarea unui front de furajare şi de adăpare suficient pentru tot efectivul , dar şi asigurarea unui spaţiu adecvat efectivului, evitându-se supraaglomerarea.

Mai pot fi utile şi următoarele aspecte: strângeți ouăle regulat, puneți ouă false în cuibare din lemn, plastic sau cauciuc. Creați un mediu adecvat pentru găini.

Adăpostul trebuie să aibă cca 1 mp/la 3-4 pasări iar curtea de cca 4 mp/pasăre. Este necesar, aşadar, un cuibar la 3-5 găini.

Cuibarele trebuie amplasate la cca 50 cm de sol si să fie într-un loc retras, mai puțin luminos.

NU MALTRATAȚI păsările tăindu-le ciocul sau prin alte PRACTICI BARBARE. Asigurați-le condiții și hrană adecvată și vă vor răsplăti pe măsură.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay