-

Încă patru focare de pestă porcină africană, descoperite în Argeș

Patru noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite la finalul anului trecut. Comunele argeșene afectate de aceste focare sunt Bascov, Cocu, Broșteni şi Rucăr.

La sfârșitul anului 2020, au fost descoperite trei focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale, mai exact în localitatea Broșteni, care aparține de orașul Costești, în comuna Bascov și în comuna Cocu, dar și un focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici într-o exploatație comercială în localitatea Rucăr.

„A fost deja demarată procedura de stingere a două dintre focare, de la Rucăr și de la Costești. Celelalte două (Cocu și Bascov) care au fost din 24 și 28 decembrie anul trecut sunt încă în termenul legal de active, ele se închid după 40 de zile, respectiv 45 de zile. La 40 de zile, în zona de supraveghere facem examene clinice și, dacă nu avem nicio suspiciune, intrăm în zona de 45 de zile, unde recoltăm probe de sânge. Este vorba de zona de protecție de 3 km în jurul focarului. Dacă examenele serologice sunt negative, atunci se încheie documentele pentru ridicarea restricțiilor și închiderea bolii”, a explicat Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

De asemenea, încă sunt active 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fonduri de vânătoare.

Sursa: Constantin Pasol

Foto: pixabay

Articole înrudite