-

Până la sfârşitul lunii ianuarie, sistemul SUMAL va deveni funcţional

Până la sfârşitul acestei luni, sistemul SUMAL va deveni funcţional, conform Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

Este vorba despre un program informativ pentru prevenirea tăierilor ilegale de pădure, la care s-a lucrat foarte mult anul trecut şi care este, în acest moment, în proces de testare şi de dezvoltare, după cum spunea zilele trecute ministrul mediului, Tanczos Barna: „Cu siguranţă, vom face paşi importanţi înainte, pentru că acest sistem informatic are menirea de a opri intrarea masei lemnoase ilegale în circuitul economic. Acest sistem informatic face posibilă urmărirea cantităţilor de masă lemnoasă, începând din pădure până la prima procesare, incluzând şi acele transporturi care pot fi urmărite prin GPS şi care pot fi urmărite inclusiv prin internet de cei care vor să sesizeze organele de control. De asemenea, în depozitele intermediare urmărim cantităţile de masă lemnoasă intrată şi ieşită din aceste depozite, efective sau virtuale, astfel încât cei care procesează, transportă şi procesează masă lemnoasă să fie obligaţi să declare provenienţa fiecărui transport, fiecărui metru cub de masă lemnoasă.”
Un departament, o structură juridică pentru cercetarea infracţiunilor de mediu, se va organiza curând. Tánczos Barna: „Este un element din programul de guvernare, este la angajament al celor trei formaţiuni politice care au format, formează arcul guvernamental. Este o decizie care trebuie pregătită. Discuţiile au fost începute. Cu siguranţă, săptămânile, lunile următoare o să avem date concrete, efective despre această măsură. Nu putem să ne pripim, trebuie să pregătim această decizie. Un lucru este cert, avem nevoie de procurori specializaţi, pe de o parte, pe infracţionalitatea pe mediu în general şi în mod special pe infracţionalitatea pe exploatarea forestieră, exploatare forestieră care se duce practic până la punctul de primă procesare, astfel încât tot ce înseamnă exploatare, transport şi depozitare de masă lemnoasă ilegală să fie controlate, urmărite, anchetate de persoane specializate în acest domeniu”.
Pentru că cu putem vorbi de exploatarea lemnoasă fără să luăm în calcul şi împăduririle, aflăm de la ministrul mediului: „Avem un obiectiv ambiţios, vrem să plantăm 55.000 de puieţi pe an, astfel încât în zonele unde s-au făcut exploatări forestiere, să replantăm. Pe de altă parte, să înfiinţăm perdele forestiere şi să creştem fondul forestier, astfel încât să atingem şi obiectivele la nivel naţional asumate de România, pe de o parte. Pe de altă parte, să prevenim sau să împiedicăm acele fenomene de deşertificare care pot fi constatate deja şi în România. Pe de altă parte, să asigurăm o protecţie pentru infrastructura rutieră şi feroviară.”

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite