-

Bălțata românească și Holstein, rasele de vaci preferate în fermele din Bistrița-Năsăud

Județul Bistrița-Năsăud este unul în care se cresc foarte multe animale, înregistrându-se creșteri de efective de la un an la altul. Doar în ceea ce privește cabalinele sunt scăderi de efective, deoarece tractoarele sunt cele mai utilizate în majoritatea fermelor agricole.

Bovinele și ovinele domină în fermele de creștere a animalelor din Bistrița-Năsăud. Multe din fermele de vite sunt specializate, organizate și dotate după principii moderne.

Acest aspect a dus inevitabil și la o selectare a unor anumite rase, în funcție de scopul urmărit. De aceea, acum sunt ferme specializate în creșterea vitelor pentru lapte, în timp ce altele cresc vite pentru sacrificare.

În funcție de aceste scopuri sunt alese și rasele de vite. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis în urmă cu mai mulți ani un set de recomandări referitoare la vitele ce se pretează cel mai bine creșterii în funcție de condițiile din țara noastră, ghid valabil și astăzi.

Se pare că fermierii români încă preferă și vaci din rase cu utilizare mixtă, adică vite care dau o producție semnificativă de lapte, dar au și o carne de bună calitate și au o creștere suficient de rapidă pentru a fi rentabile. Cea mai răspândită rasă este Bălțata Românească.

Această rasă este răspândită în majoritatea gospodăriilor individuale. Avantajul pe care îl are este că poate fi crescută și pentru lapte, și pentru carne.

Important de precizat este că în cadrul rasei există două varietăți: Bălțata Românească tip Simmental și Bălțata Românească tip Fleckvieh. Între cele două există diferențe legate de aspect. Primele sunt în general maro cu alb, în timp ce celelalte au petele negre.

Pentru ambele varietăți există asociații naționale ale crescătorilor, care evaluează exemplarele, bonitează tauri și oferă sprijin și asistență celor care doresc.

O altă rasă foarte răspândită este Holstein. Aceasta poate fi considerată cea mai răspândită rasă de vaci de lapte din lume. În SUA, 90% din vacile de lapte aparțin acestei rase, iar în Olanda 98%.

În perioada de lactație, care durează peste 300 de zile, o vacă dă, în medie, 6.500 litri de lapte anual. Recordul a fost de 20.500 litri, cu 84 litri/zi! Este o rasă rezistentă la boli și care se pretează creșterii atât în regim intensiv, cât și în cel extensiv.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite