-

Lucrări agricole de aprilie. Faceți drenaje acolo unde apa băltește pe culturi

Primăvara acestui an a început într-un mod diferit pe anumite zone geografice. După o iarnă destul de blândă, ce dădea speranțe la un început timpuriu al lucrărilor, a urmat un martie rece și ploios.

Ca urmare, o seamă de lucrări agricole nu au mai putut fi executate. Pentru a putea răzbate cu toate la timp, este necesară o programare foarte realistă și puțin noroc.

Concret, în primă urgență sunt lucrările de drenare a bălților formate pe terenurile unde se află culturi de toamnă și pe ogoare. Având în vedere ploile multe din ultima perioadă, suprafețele pe care s-au produs băltiri sunt destul de însemnate.

O altă lucrare în primă urgență este aplicarea îngrășămintelor, în special a azotului, la culturile de toamnă. Pe celelalte terenuri, care urmează a fi semănate, se distribuie compostul, care se încorporează, pentru a nu pierde prin evaporare parte din substanțele nutritive, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Aceste două lucrări trebuie făcute cu grijă, respectând normele și cantitățile de azot stabilite de Codul de Bune Practici Agricole. În această perioadă, în care umezeala din sol este mare și, destul de probabil, se mai adaugă și alte precipitații, riscul de poluare a pânzei freatice, ca urmare a infiltrării îngrășămintelor, este crescut.

O altă lucrare prioritară este înființarea culturilor din epoca I, precum lucernă, trifoi, orzoaică de primăvară, etc. În multe zone, în luna martie nu s-a putut intra pe câmp pentru semănatul lor, astfel încât acum trebuie recuperat decalajul.

Urmează semănatul la sfeclă furajeră și de zahăr, cartofi și floarea-soarelui. Pe măsură ce temperaturile cresc, urmează porumbul și soia.

La aproximativ șase zile după semănatul florii-soarelui, porumbului sau soiei, se recomandă o erbicidare preemergentă a acestor culturi. Eventual, această operațiune poate fi făcută imediat după răsărire.

Când temperaturile încep să crească peste valoarea de 15° C, se erbicidează și culturile de păioase.

Încă de la începutul lunii este necesară și aplicarea unor tratamente fito-sanitare în culturile de toamnă.

În concluzie, urmează o lună foarte aglomerată pentru fermieri.

Foto: pixabay

Articole înrudite