Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

Fertilizarea legumelor în plin sezon de primăvară și vară este una dintre condițiile esențiale pentru obținerea unor producții rentabile.

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

14 Mai 2021, 09:35

În câmp, dar și în grădină, legumele se află în faza de dezvoltare, când au cele mai mari necesități de nutrienți. Trebuie așadar ca fermierii să facă astfel încât plantele să aibă la dispoziție întreaga cantitate de substanțe hrănitoare de care au nevoie, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Legumele necesită 1–2 grame de nutrienți pe plantă pe săptămână însă , administrarea îngrăşămintelor în timpul dezvoltării plantelor trebuie să ţină cont de fazele de dezvoltare ale plantei: răsădire, înflorire, dezvoltare vegetativă intensă, recoltare.

Cantitățile de fertilizanți, la fel ca și tipul lor, se adaptează corespunzător acestor faze.

Un alt factor care trebuie avut în vedere ține de parametrii de mediu. Atunci când aceștia nu sunt propice pentru dezvoltarea culturilor, se intervine cu acei nutrienți care pot ajuta legumele să se adapteze la stresul suplimentar indus.

În mod concret, în condițiile unei încălziri bruște, după o perioadă ploioasă, se suplimentează azotul aplicat pentru a sprijini dezvoltarea accelerată a plantelor în noile condiții.

Ca o regulă generală orientativă, doza medie de îngrăşăminte minerale NPK aplicată la legumele din solarii şi din câmp este de 1-2 grame pe plantă pe săptămână.

La plantare trebuie aplicat un îngrăşământ de tip starter, alternativ cu o combinaţie de nutrienţi cu rol în stimularea imediată a dezvoltării rădăcinilor.

Începând cu a doua săptămână de dezvoltare se aplică îngrășăminte în care cantităţile de azot, fosfor şi potasiu sunt egale în compoziţia îngrăşământului, adică au un raport NPK de 1:1:1, indiferent de concentrație.

În perioada în care legumele cu fructe încep să înflorească, se începe şi aplicarea îngrăşămintelor cu calciu şi magneziu. Pentru obţinerea unor fructe cât mai timpurii şi cu o calitate ridicată (culoare intensă, concentraţie mare de glucide, licopen sau vitamina C), azotul aplicat trebuie scăzut şi crescut potasiul.

Pentru rezultate și mai bune, cel târziu la două săptămâni este recomandată și o aplicare foliară cu microelemente, astfel încât să fie asigurat necesarul de fier, mangan, molibden, cupru, bor, zinc.

Foto: pixabay

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu